Prawdziwa uczta
Chcąc poznać pochodzenie pizzy musimy sięgnąć do starożytnych cywilizacji, w odległych regionach naszego globu, takich jak starożytna Grecja, Imperium Rzymskie, a nawet Egipt, czy Indie. W różnych kulturach odnaleźć można wypiekane placki chlebowe z przeróżnymi dodatkami. Niemniej korzeni pizzy, którą zajadamy się z taką chęcią po dzień dzisiejszy, należy szukać we Włoszech. Za pierwszą pizzerię uznaje się Antica Pizzeria Port'Alba, którą założono w Neapolu na początku XIX wieku i do dnia dzisiejszego można w niej zjeść najbardziej popularną pizzę świata – Margherita. Pizza ta została po raz pierwszy przygotowana w tej właśnie pizzerii na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej i stąd też zawdzięcza swoją nazwę. W jej skład weszły najlepsze produkty włoskiej kuchni, tak by zachować danie w kolorystyce włoskiej flagi: świeże pomidory, ser mozzarella oraz liście bazylii.
My w naszej pizzerii chcielibyśmy Was zachwycić tym właśnie oryginalnym smakiem włoskiej pizzy i właśnie dlatego do jej przygotowania wykorzystujemy wyłącznie oryginalne, najlepszej jakości produkty włoskie. Począwszy od ciasta przygotowywanego z włoskiej mąki typ 00, która nadaje odpowiednią elastyczność i cienkość ciasta oraz oliwa z oliwek, a także dodatki którymi uszlachetniamy naszą pizzę są typowymi produktami wykorzystywanymi przez najlepszych włoskich Pizzaiolo.
Mąka typ 00
Jest to specjalna mąka na pizzę. Posiada ziarna drobniejsze niż inne mąki, dzięki czemu powstałe z niej ciasto jest bardzo delikatne, a jej elastyczność pozwala na idealne uformowanie cienkiego, lekkiego spodu. Mąka ta wyprodukowana według odpowiednich receptur z najlepszej jakości pszenicy pochodzenia włoskiego.