Prawdziwa uczta

Chcąc poznać pochodzenie pizzy musimy sięgnąć do starożytnych cywilizacji, w odległych regionach naszego globu, takich jak starożytna Grecja, Imperium Rzymskie, a nawet Egipt, czy Indie. W  różnych kulturach odnaleźć można wypiekane placki chlebowe z  przeróżnymi dodatkami. Niemniej korzeni pizzy, którą zajadamy się  z taką chęcią po dzień dzisiejszy, należy szukać we Włoszech.  Za  pierwszą pizzerię uznaje się  Antica Pizzeria Port'Alba, którą  założono w Neapolu na początku XIX wieku i do dnia dzisiejszego można w niej zjeść najbardziej popularną pizzę  świata – Margherita. Pizza ta została po raz pierwszy przygotowana w tej właśnie pizzerii na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej i stąd też zawdzięcza swoją nazwę. W jej skład weszły najlepsze produkty włoskiej kuchni, tak by zachować danie w kolorystyce włoskiej flagi: świeże pomidory, ser mozzarella oraz liście bazylii.

My w naszej pizzerii chcielibyśmy Was zachwycić tym właśnie oryginalnym smakiem włoskiej pizzy i właśnie dlatego do jej przygotowania wykorzystujemy wyłącznie oryginalne, najlepszej jakości produkty włoskie. Począwszy od ciasta przygotowywanego z włoskiej mąki typ 00, która nadaje odpowiednią elastyczność i cienkość ciasta oraz oliwa z oliwek, a także dodatki którymi uszlachetniamy naszą pizzę są typowymi produktami wykorzystywanymi przez najlepszych włoskich Pizzaiolo.

 
 
Kilka słów o niektórych naszych składnikach:
 

Mąka typ 00

Jest to specjalna mąka na pizzę. Posiada ziarna drobniejsze niż inne mąki, dzięki czemu powstałe z niej ciasto jest bardzo delikatne, a jej elastyczność pozwala na idealne  uformowanie cienkiego, lekkiego spodu. Mąka ta wyprodukowana według odpowiednich receptur z najlepszej jakości pszenicy pochodzenia włoskiego.

 

Sos pelati

Jest to sos przygotowany z całych pomidorów  pozbawionych skóry. Zachowują smak i aromat świeżych  pomidorów nawet w okresie zimy, kiedy dostęp do świeżych  warzyw jest ograniczony.
 

Mozzarella di Bufala

Jest to ser mozzarella produkowany z mleka  czarnych bawołów hodowanych w niektórych regionach Włoch.  Mleko bawole charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu niż  mleko krowie, co powoduje, że wyprodukowana z niej mozzarella  jest dużo bardziej delikatna, miękka i rozpływa się w ustach.
 

Stracchino

Jest to włoski ser pochodzący z Lombardii  produkowany z mleka krowiego. Przypomina twaróg, jest lekki,  miękki i ma delikatnie kwaskowaty smak.
 

Taleggio

To maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser z Włoch  wytwarzany z mleka krowiego, Wytwarzany jest zwykle w  Lombardii, ale także w Veneto. Ma kremowy i łagodny smak, o  mocnym, ostrym zapachu i miękkim, owocowym posmaku, lekko  słony. Taleggio jest gładki jak masło i pod wpływem ciepła bardzo  dobrze się rozpływa.
 

Prosciutto Crudo

Jest to specyficzna szynka włoska  przygotowywana z mięsa  świń, które muszą być urodzone i  wyhodowane we Włoszech, w specjalnych, rygorystycznych  warunkach, z zachowaniem wszystkich reguł higieny i  odpowiedniego karmienia. Ta szynka charakteryzuje się bogactwem  aromatów, jędrnością i delikatnością, jak również jednolitym  kolorem mięsa.